Köcsögben főtt – Szilaj Citerazenekar magyar nótákkal

Köcsögben főtt
Köcsögben főtt

Legrégebbi gasztronómiai hagyományaink közé tartoznak a szabad tűzön, köcsögben főzött ételek. Eredetük még a pásztorkodás félnomád életmódjáig vezet vissza. Ezt a szokást elevenítették fel Mohácson pár évvel ezelőtt, és a köcsögben, szabad tűzön főzött csülkös bab mára nyári fesztiválprogrammá nőtte ki magát. Ezt a füstös, töményen fűszeres és színes ízvilágot hozták el a mohácsi főzőmesterek szombaton este a Végh-kúria udvarába.

Sztrenko Nándor és két társa már kora délután előkészítették a csülökkel, oldalassal, babbal, hagymával, zellerrel és fokhagymával zsúfolt tíz-tizenöt literes edényeket, felöntötték őket vízzel, majd délután négy óra körül tüzet gyújtottak az udvaron, és a lobogó lángok köré helyezték a paraszt-fazekasok által készített vastag falú köcsögöket. A hat köcsögben nyolcvan adag étel főtt szép lassan. Másfél óra elteltével őrölt pirospaprika és bors került az edényekbe, majd újabb csülökdarabok, és a négyórányi főzés legvégén minden edénybe egy-egy egész almát tett a főzőmester. Este nyolc körül készen állt az étel a tálalásra.

Ekkorra már megérkeztek a zenekarok és a vendégek is. Az est ugyanis nem csak az egzotikus és mégis magyaros ételt, és a hozzá illő italokat kínálta, de mindezek mellett a mulatós hajlamú vendégek igényeit is szerette volna kielégíteni. A városunkban mindenki által jól ismert Szilaj Citerazenekar magyar nótákkal segített ráhangolódni a vacsorára, majd ezt követően, már a zenétől valamint a finom és kiadós ételtől megfelelő hangulatba került vendégek számára Farkas Béla prímás és bandája húzta a talpalávalót. Sokan éltek a lehetőséggel és saját nótájukat, kedvenc nótacsokrukat élő zenei kísérettel maguk énekelték el. Az emelkedő hangulatra jellemző, hogy a mulatságnak csak a hajnal vetett véget. Tavasszal ugyanitt, ugyanígy – mondták a legkitartóbb vendégek.

szilaj
szilaj

Az élő magyar nótázás és a vendéglői mulatozás ma már egyre ritkább. Kiskunhalason sincs olyan vendéglő, ahol ez mindennapos lenne. Ezt a hiányt pótolta a szombat esti magyar nótás vacsora, minden résztvevő nagy megelégedésére.

2013. augusztus 05.

Szöveg-fotó: Szűcs Károly

http://www.halasmedia.hu

 

Hozzászólás

 
%d blogger ezt szereti: